Ietis ginčų komisijoje surėmė „Tele2“ ir atleista darbuotoja: darbdavys kaltina padarius 52 tūkst. eurų žalos

Ietis ginčų komisijoje surėmė „Tele2“ ir atleista darbuotoja: darbdavys kaltina padarius 52 tūkst. eurų žalos

Pardavimų vadybininke „Tele2“ dirbusi Vaida teigia šių metų pradžioje gavusi pranešimą apie darbo sutarties nutraukimą dėl jos kaltės – esą ji padariusi šiurkštų darbo pareigų pažeidimą. Buvęs darbdavys reikalauja grąžinti beveik 52 tūkst. eurų dėl tyčia padarytos žalos. Moteris jaučiasi atleista neteisėtai ir su tokiais kaltinimais nesutinka.

Anot darbdavio, esą sudarinėdama sutartis su dviem įmonėmis Vaida nesivadovavo tam tikra įmonės nustatyta tvarka. Be to, darbdavio teigimu, tokiu būdu padaryta žala jam siekia 51 802,99 eurų.

Kaip pasakojo pati Vaida, darbdaviui užkliuvo tai, kad ji tinkamai nepatikrino klientų, kuriems pardavė įrangą, mokumo. Bet ji sako to esą negalėjusi padaryti, nes nežinojusi apie tai, kad sistema, per kurią sudarė sutartis su keliomis įmonėmis, tądien buvo sutrikusi. Be to, moteriai metami kaltinimai, kad tądien ji sudarė per didelį galimų sutarčių kiekį – apie šį ribojimą ji irgi tvirtina nežinojusi. „Mane atleido iš darbo, kaltina sukčiavimu, pasinaudojimu darbine padėtimi, tyčia padaryta žala, parduodant įrangą klientams. Sistema leido sudarinėti sutartis su klientais ir pridėti jiems įrangą parduoti, tad man nekilo jokių įtarimų, ar galiu tai daryti. Darbdavys bando permesti ant manęs galimai įmonei atsiradusią žalą dėl nemokių klientų, iš kurių nė nebandė išieškoti žalos. Su darbdavio man reiškiamais kaltinimais nesutinku“, – taip situaciją apibendrino pati Vaida.

„Tele2“ atstovė 15min patvirtino, kad su visomis vidinėmis procedūromis visi darbuotojai yra supažindinami, o šiuo atveju, jas pažeidus, įmonei padaryta finansinės žalos. Buvusio darbdavio ir iš darbo atleistos vadybininkės ginčas pasiekė Valstybinės darbo inspekcijos (VDI) Darbo ginčų komisiją, kuri sprendimo kol kas nėra priėmusi.

Kodėl iš Vaidos reikalaujama beveik 52 tūkst. eurų? Minėtą sumą esą sudaro pažeidžiant procedūras klientams parduotos įrangos vertė. Pati Vaida kategoriškai nesutinka su buvusio darbdavio priimtu sprendimu, kadangi savo atliktų veiksmų nevertina kaip pažeidimų. Buvęs darbdavys jai meta kelis kaltinimus – kad tinkamai darbdavio programoje nepatikrino klientų mokumo, taip pat, kad per dieną sudarė sutarčių kiekį, kuris viršijo leistiną.

„Apie galimą sutarčių pildymo kiekį, po kurio darbuotojas turi kreiptis į tam atsakingus asmenis, t. y. apie šios procedūros, kurios pažeidimu esu kaltinama, niekada nei raštu, nei žodžiu darbdavio nebuvau informuota, nes tokių taisyklių bendrovėje tuo metu ir nebuvo, jos sukurtos buvo ir darbuotojams išsiųstos susipažinti tik praėjus valandai po mano atleidimo. Visada atsiklausdavau savo vadovo, kaip man elgtis vienu ar kitu atveju“ – tvirtina Vaida. Aprašomu atveju ji taip pat esą kreipėsi į tiesioginį vadovą patarimo, kuris, moters žodžiais, tepaklausė, ar sistema leidžia parduoti įrangą. „Atsakiau, jog leidžia, jis problemos nematė ir pasakė, kad pildyčiau sutartis ir dar paragino daugiau visko parduoti, nes reikia vykdyti tikslus, o, kai sistema nebeleis, vadinasi nebebus galima daugiau parduoti. Ir šiuos svarbius įvykius, susijusius su darbu galės paliudyti kolegos, kurie tuo metu kartu dirbo salone,“ – tvirtina Vaida. Pasak moters, ji taip pat esą kaltinama ir melagingais parodymais bei Darbo ginčų komisijos klaidinimu dėl tiesioginio vadovo atleidimo iš darbo.

 Tačiau buvusio darbdavio pozicija griežta – įmonei, pažeidus vidines procedūras, padaryta finansinės žalos. „Tele2“ atstovė ryšiams su visuomene Asta Buitkutė 15min teigė, kad „Tele2“ savo veikloje vadovaujasi aukščiausiais etikos standartais. „Iš savo darbuotojų tikimės, kad jie laikysis Lietuvos įstatymų, vidinių darbo procedūrų ir taisyklių, taip pat vadovausis „Tele2“ įmonės vertybėmis ir „Tele2“ Elgesio kodekse išdėstytais darbo principais, su kuriais supažįsta ir kasmet pasirašo visi darbuotojai“, – aiškino ji. Pasak A.Buitkutės, darbuotoja atleista dėl šiurkštaus darbo drausmės pažeidimo, nes dirbdama pažeidė vidines procedūras, kartu dėl to padarė įmonei ir finansinės žalos.

Šiuo metu ginčas nagrinėjamas Darbo ginčų komisijoje. „Buvo du komisijos posėdžiai, buvęs darbdavys pasiūlė taikos sutartį, o sąlygos, kurias siūlo, man netinka. Bus dar ne vienas posėdis spręsti šiai susidariusiai situacijai“, – teigė Vaida. Į darbą moteris grįžti nenori, tačiau turi reikalavimų buvusiam darbdaviui.

 

RASA VAIČEKAUSKYTĖ

TEISININKĖ

 

Buvusios darbuotojos atstovė, teisininkė Rasa Vaičekauskytė sakė, kad jos klientė Darbo ginčų komisijos prašo pripažinti jos atleidimą iš darbo neteisėtu, į darbą jos negrąžinti, pripažinti, kad UAB „Tele2“ prekyba sudaryta Darbo sutartis yra nutraukta Darbo ginčų komisijos sprendimu jo įsiteisėjimo dieną.

Taip pat, pasak teisininkės, klientė prašo priteisti iš „Tele2 prekyba“ vidutinį darbo užmokestį už priverstinės pravaikštos laiką nuo atleidimo iš darbo dienos iki Darbo ginčų komisijos sprendimo įvykdymo dienos ir 1 000 eurų neturtinei žalai atlygininti. „Be jokios abejonės, prašoma ir atmesti reikalavimą priteisti beveik 52 tūkst. eurų žalos atlyginimą. Manau, kad šis ginčas yra pakankamai išskirtinis ir tikėtina, kad proceso eigoje gali pasiekti ir Lietuvos Aukščiausiąjį Teismą. Tariamai padaryta žala, klientams tiesiog neapmokėjus už perduotą įrangą visų pirma turi būti prisiteista ir išieškota iš tų juridinių asmenų, o ne darbuotojo. Mūsų vertinimu, įmonė taip pat turi dėti maksimalias pastangas vidaus tvarkai sureguliuoti, kad tokie įvykiai nesikartotų, o „saugumo sistemos“ išduodant įrangą netinkamas veikimas ar nesuveikimas yra pačios įmonės, o ne darbuotojo kaltė“, – dėstė Vaidai atstovaujanti teisininkė.

VDI Komunikacijos skyriaus atsiųstame 15min komentare teigiama, kad ginčas šiuo metu nagrinėjamas, rezultatai dar neaiškūs.

„Ginčas dėl neteisėto atleidimo iš darbo. Jei bet kuri šalis nesutiks su Ginčų komisijos sprendimu, galės kreiptis į teismą su ieškiniu dėl tų pačių klausimų“, – paaiškinama jame. Pasak VDI, komisijos sprendimas teismui nėra privalomas.

Grįžti į tinklaraštį